Kata-kata itu satu doa ...


   baru jer habis lawat blog kawan2 ... he he. thnk you sebab sudi jenguk blog yang x seberapa ini. kepada yang follow keyrill tu, thnk you juga sebab sudi mengikuti perkembangan blog keyrill ni. sorilah, keyrill tak tahu sangat selok-belok blog ni. biasalah budak baru nak belajar. seakan-akan anak burung yang bru mula belajar terbang. sayap masih kecil lagi. ahakz! sekali sekala berceloteh juga. xleh serius sangat. 

   ni ha, keyrill nak tanya korang ni ... korang pernah membebel atau pernah dibebel? kalau dua2 sekali, bguslah ... itu baru stabil, betul tak? biar dia tahu mcm mana rasa membebel pastu orang pulak bebel dia ... suka tak kalau orang buat mcm tu pada kita? kalau x suka, janganlah membebel orang, apatah lagi kalau lebih2 bebelan tu. 

   perasaan orang yang kita bebel itu boleh terluka tau. dia ada hati. ada perasaan. nak bebel sekalipun, jangan lah melebih-lebih. ada batasnya. kalau bebel beri nasihat itu tak apa ... boleh diterima. itu lagi bagus! bermanfaat. tapi, kalau dah lebih2 mcm kat sekolah keyrill tu, "orang tua"(faham2lah ek)  tu membebel tak habis-habis menyakitkan hati orang. tulah, sampai ada yang menangis dibuatnya. kan terluka hati dan perasaan dia. x baik buat orang mcm tu.

   kenapa tak fikir secara professional sikit? marah mcm mana sekalipun, janganlah kata orang tu "BODOH", kata2 itu satu doa, betul tak? sebab tulah pelajar-pelajar x pandai2 sampai sekarang, sebab "BODOH" semua, kan? kenapa tak fikir dalam lagi, sebab "BODOH"lah orang tu belajar. dia tak tahu apa2. kan dah salah cara mendidik tu. terpesong jauh dari teknik mengajar. memang kena betullah description aku kat header tu, "a wise man think before he's speak but a FOOL, speak before he's think of what he has been saying" ... 

   tulah, rasa serba salah pulak tengok kawan2 menangis. terutama kawan2 perempuan. tak sampai hati aku tengok dorang menangis. bnyaklah dorang sebut bagitau kat aku, dorang sedihlah, x tahan kat sekolah tulah, benci tengok cikgu tulah dan sebagainya dorang kata. ha, kan dah kena benci! 

    keyrill ni tulis mcm tu bukan apa, nak sedarkan korang. keyrill ni pelajar justeru nak mempertahankan hak pelajar juga. dorang kurang ajar sekali pun, itu sebab cara mendidik yang salah. betul tak? so, jangan mempersalahkan pelajar jer yang kurang ajar ... kita ni manusia, xda yang sempurna! semuanya sama. kepada cikgu2 kat luar sana tu yang membaca entri keyrill ni, keyrill minta maaf k. keyrill cuma nak meluahkan apa yang terbuku, dah x sanggup nak simpan dalam hati. didiklah murid2 dan pelajar2 korang dengan cara yang betul. pelajar pun ada haknya tau. tak semua cikgu betul, ada yang tak betul tau ... ha ... sedarlah ek!

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...