Pelajar bekerja, salah ker?

   fuh! baru je sampai rumah ... letihnya sekolah harini! panas telinga aku ni kena bebel! bukan aku jer, satu kelas kena! hisk! nasib baik aku budak baik, kan? sabar ajelah ... (perasan) ahakz! kerja rumah pun baru je siap ni. betul! balik sekolah terus buka buku jap buat kerja rumah. pastu, ringanlah kerja aku esok, bolehlah update blog aku ni. he he ...


   pastu, teringat balik waktu belajar tadi, cikgu salahkan kawan aku ni sebab ambil kerja sambilan. hisk! aku kenal kawan aku tu, dia bukannya jahat mana pun. aku tahu dia bukan orang senang macam aku ni, lagipun, family dia bnyak pulak tu. dia ada adik sorang ni, tapi dia kurang upaya. so, kawan aku nilah yang kena jaga dia dan adik2 yang lain. dahlah ayah dia uzur. x dapat cari nafkah untuk keluarga dia. then, kwan aku ni xda pilihanlah. nak tak nak, terpaksa juga kerja cari duit! nasib baik kerja kat 'carwash' dpt juga cari duit. nasib baik gak tauke terima dia. kalau tak ? ke mana dia nak pergi ? mengemis ? gaji pun ikut bilangan kereta yang dtg mencuci haritu. kalau kereta bnyak dan besar2, untunglah dia. kalau xda langsung ? nak salahkan sapa ?


   tapi, kat sekolah, lain pulak ceritanya. cikgu x habis2 nak salahkan dia, yang lain juga sama kena bebel. bak kata pepatah, 'sebab nila setitik, rosak susu sebelanga'. kawan aku tu pula selalu dtg lewat. "kalau asyik ingat nak kerja, bagus berhenti atau pindah sekolah saja". korang nak tak kalau korang diberi kata2 mcm tu? dia guna bas lah cikgu. fahamlah sikit, dia bukan org senang. dia perlu juga kerja. kalau tak bekerja, mana dia nak dpt duit untuk bersekolah ? awak tu, ada kereta, kereta bukan main besar, boleh lah dtg awal. tapi dia ?? sekolah ni bukannya ada asrama pun. sengaja nak cari masalah pelajar lah cikgu sekarang ni! hisk! so selfish! tak fikirkan nasib pelajar ker? dia ingat semua orang senang ker ?

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...