Dari Novel Ke Filem "Ombak Rindu"

Salam ...

               


   Post punya post entry yang ini kat fb tiba-tiba je terjumpa kawan blogger ada update entry mengenai "Ombak Rindu". Know what, terdiam tanpa kata Keyrill dibuatnya. And for you guys information, Keyrill dah baca novel ni tahun 2006, 2007, 2008 and it lost at 2009 when my friend pinjam. So sad. Banyak kali Keyrill baca, sumpah x bosan2. Memang minat sangat2 dengan novel ni. So, sebab itulah Keyrill berharap sangat2 kalau kuar movie nanti tak mengecewakan and berharap lakonan dorang sehebat novel "Ombak Rindu" yang Keyrill baca. Just now I call my sister and told her about this movie and know what happen? ... She scream!! OMG! Dia seakan-akan tidak percaya. Yeah, dia pun favourite sangat novel "Ombak Rindu" nih. Yang paling Keyrill nak ketahui sangat2 adalah, bila tarikh keluarnya? And, kalau tonton movie ni kat panggung wayang, this will be my first time watching Malaysian Films! Apa2pun, jom ketahui serba sedikit jalan cerita novel or movie nih ...  

Sinopsis Ombak Rindu :



IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.


Pakcik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanah air menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?




8 comments:

hyz berkata...

kalo umie aida blakOn jd izzah lebih sesuai kOt.. bcoz muka umie kalo jd org kampung/pelayan jadik jek... kalo si maya jd org melayu ni, mcm pelik jek

DanieL AdiE berkata...

I've read the novel!

Definitely akan tgk kat wayang..

Keyrill Eduardo Willeyhem berkata...

@hyz macam tu ek? tak tahulah pulak. lol. tapi okey jugak sebab Maya nampak jujur dan polos je ... :D

Keyrill Eduardo Willeyhem berkata...

@DanieL AdiE yeyeye ... samalah kita. :D

eddy syrol berkata...

maya...suke sgt2 maya berlakon... mesti tgk ni.. (~_~)

Keyrill Eduardo Willeyhem berkata...

@eddy syrol boleh tahan jugaklah kalau Maya berlakon. heheh .. :D jom penuhkan panggung.

hawiz berkata...

opss..dh follow..hehehe

PenDekAr LauT berkata...

Lama dah duk menunggu filem ni. Kat opis ni sibuk duk nak beli novel tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...