Bicara Hati - Episode 03

"BICARA HATI"
  Episode 03

     "Tit! Tit! Tit!" telefon bimbit Fahrin berdering tatkala Alyana sedang leka memikirkan pasal lelaki itu. "Hello? Ha, Siti. Kenapa kol?" Alyana tersentak! Nama Siti keluar dari mulut pemuda itu. Dia memang pantang apabila mendengar nama perempuan keluar dari mulut Fahrin. Entah kenapa dia boleh merasakan dirinya cemburu? Namun, dia cuba bersahaja. Fahrin di pandangnya dengar senyuman terpaksa. Nak tak nak, senyum juga. Dia tak ingin mood pemuda itu hilang. 'Fahrin bukannya boleh diduga' bisik hati kecilnya berbicara. Dia tahu, sekali dia silap, mood Fahrin yang nampak cool awalnya pun boleh bertukar ganas.So, untuk mengelakkan semua tu, dia perlu berhati-hati.


     "Ha, dah habis shooting ek? Kat mana sekarang?" Soal Fahrin yang sedang khusyuk berbual dengan Siti di talian. 'Bahagianya dia ...' kata hati Alyana tetap berbisik. Itulah Fahrin ... memang tak terlepas dari perempuan cantik. Alyana diam. Fahrin tidak lagi dipandangnya. Hanya suara gembira Fahrin yang kedengaran. 'Adoi, Alyana! Dia bukan insan pilihan hati awak !!' Suara hatinya berteriak untuk cuba memahami keadaan. Fahrin bukan untuk dia. Kenapa perlu dia menyimpan perasaan kepada pemuda itu? Kalau ini dinamakan cinta ... Kenapa semua jadi macam ni? Alyana cuba mengawal perasaan.


     "Okeylah, kita jumpa sekrang! Saya ambil awak." Ujar Fahrin beserta senyuman riang. Alyana terkedu sekali lagi. Fahrin lantas dipandangnya. "Nak pergi mana ni?" Alyana memberanikan dirinya untuk bersuara. Fahrin memandangnya dengan senyuman. "Ambil Siti!" Balas Fahrin ringkas. 'Apa aku nak buat? Semua ni salah aku. Kenapa tak bagitau dia yang aku cintakan dia?' hatinya berbisik. Biarlah Fahrin dengan dunianya. Lambat-laun Fahrin akan tahu juga yang dia mencintai Fahrin. Yang dia perlu lakukan sekarang, cuba untuk memahami keadaan. Dia tidak ingin kehilangan Fahrin. 


     "Alyana!" Fahrin pula membuka bicara. Alyana terus angkat kening mendengar namanya disebut pemuda itu. "Yer? Ada apa ni?" Soal Alyana penuh tanda-tanya. "Boleh tanya satu soalan tak?" Fahrin membalas dengan soalan. Alyana cuba bersahaja. 'Apa dia nak' bisik hati kecilnya. "Apa dia? Tanyalah. Macam tak biasa dengan saya jer?" Alyana cuba mencari persoalan dari kata-kata pemuda itu. "Kalau macam tu, baguslah. Harap awak tak kisah." Wajah Fahrin tetap selamba. 


     "Tanyalah?" Balas Alyana. "Awak ada boyfriend tak?" Alyana benar-benar terkejut! Fahrin dipandangnya dengan serta-merta. "Bukan apa, sebab saya cuma nak tahu jer. Saya tak pernah pun tengok awak keluar date dengan mana-mana lelaki." Tambah Fahrin lagi dengan wajah selambanya. Alayan terasa ingin menangis tatkala itu juga, namun dia sedar dia akan diketawakan oleh Fahrin kalau dia berbuat sebegitu. "Ya Allah, Fahrin ... aku mencintaimu ... sebab itu aku belum berpunya lagi sampai sekarang. Hanya kau dihatiku ..." Alyana tersendu! Fahrin tidak dipandangnya. Air matanya turut jatuh. Nak tak nak, air matanya jatuh juga. 
BERSAMBUNG...


Klik sini untuk sambungannya! Episode seterusnya ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...